Italiensk mat är ljuvlig och i Stockholm finns många fantastiska italienska restauranger att besöka. I princip varje stadsdel i Stockholm har minst en italiensk restaurang av hög standard men många har flera utmärkta serveringar med Italiensk prägel att välja mellan. En del är rustika och för tankarna till Toscana medan andra har valt att blanda in moderna influenser från världens alla hörn. Något som utmärker de bästa italienska restaurangerna i Stockholm är att de har en förkärlek till att använda svenska råvaror i sina rätter, vilket ligger helt rätt i tiden då vi befinner oss i en era där närproducerat har kommit att få hög status är mycket eftertraktat.

Bege dig ut på en smakresa i huvudstadens gastronomiska värld och låt dig charmas av Italiens matkultur. Nedan tipsar vi om några italienska restauranger i Stockholm som är väl värda ett besök.

Liten italiensk guide

Italienska restauranger i Stockholm gillar att verkligen lyfta fram den italienska särprägeln. Det ses dels på inredningen och det ses även på menyerna. Italien ses även på menyn genom att den ofta är skriven på italienska – men frukta inte, i de allra flesta fall finns det även en svensk översättning. Trots detta kan det vara kul att ta sina besök på italienska restauranger i Stockholm till nya nivåer genom att faktiskt lära sig några ord på italienska. Du lär ju imponera på ditt sällskap, om inte annat.

Antipasto betyder ”före måltiden” så ser du ordet antipasto eller antipasti så är det alltså förrätter som det handlar om. I Italien är detta dock inte den typ av förrätter som vanligtvis äts på klassiskt svenska serveringar, istället är antipasto egentligen en sorts plockmat som kan liknas vid en italiensk version av tapas. Kanske är aptitretare ett bättre namn på denna kategori? På italienska restauranger i Stockholm ses ofta olika charkuterier, räkor, musslor, mozzarella och tomater bland antipasti-rätterna.

Efter antipasto kommer primo eller primi och därefter kommer secondo eller secondi. Primo är egentligen en sorts förrätt men det kan också sägas vara första huvudrätten, vilket innebär att secondo då blir andra huvudrätten. I den första huvudrätten väljs ofta rätter med pasta eller ris medan den andra huvudrätten består av kött eller fisk. En vanlig primo är exempelvis pasta med ost eller kycklingfilé medan en populär secondo är oxfilé i rödvinssås. Italienarna gillar nämligen att dela upp maten på detta vis där pasta- och risrätter äts först och där kött- och fiskrätter äts därefter.

Till secondo går det även att avnjuta contorno eller contorni. Contorno betyder tillbehör och denna kategori består av diverse olika grönsaks- eller potatisrätter. Spenat, kronärtskocka och råstekt potatis är typiska exempel på tillbehör som erbjuds på italienska restauranger i Stockholm.

Både på italienska restauranger och på familjemiddagar i Italien är det vanligt att äta i denna ordning, där antipasto kommer först varefter primo och secondo följer på varandra. På restaurangerna i Stockholm är detta vanligen inget krav, istället går det många gånger bra att beställa in rätter från flera olika kategorier samtidigt och således äta dem tillsammans. Det går förstås också bra att hoppa över någon eller några rätter, men för en komplett italiensk upplevelse så ska menyn såklart avnjutas på det italienska viset.

När förrätter och huvudrätter har ätits upp återstår efterrätten, eller dolci. Om det fortfarande finns plats för det vill säga. Italienare nöjer sig många gånger med frukt eller nötter men goda efterrätter förekommer självfallet också på menyerna. På restauranger i Stockholm serveras vanligen pannacotta, glass, sorbet eller semifreddo.

Il Conte Sjöstaden

Den välbesökta restaurangen Il Conte Sjöstaden ligger på Jan Inghes Torg i området Hammarby Sjöstad. I restaurangens fräscha lokaler kan du avnjuta en klassisk italiensk måltid men Il Conte Sjöstaden har faktiskt valt att använda sig av en svenskspråkig meny, där de har delat in rätterna i förrätter, varmrätter, pasta och smårätter. Efterrätterna har dock fått behålla namnet dolci.

På menyn finns förstås både ”Mozzarella di bufala” och ”Salumi assortiti”, det vill säga buffelmozzarella med tomat och basilika och ett urval av goda charkuterier. ”Risotto al funghi di stagione”, det vill säga risotto med svamp, är ett säkert kort bland huvudrätterna men om ni är två och har gott om tid rekommenderas Il Contes gratinerade medelhavstallrik ”Arrostita de pesce”. Bland pastarätterna är ”Tortelloni all’emiliana” ett hett tips och den består av pastaknyten som fyllts med spenat och ricottaost. Restaurangen serverar även pizza.

Om du bor i Stockholm och känner för att lyxa till det i hemmet så erbjuder Il Conte Sjöstaden hemkörning på numret 08-640 33 10 och på Östermalm ligger filialen Il Conte Östermalm. Hos Il Conte Sjöstaden går det också utmärkt att avnjuta ett julbord när julen stundar.

Ristorante Piace

Ristorante Piace är belägen på Ringvägen i Södermalm. Det är en italiensk restaurang som även har lite franska influenser, då menyn i grunden är utpräglat italiensk men då där också finns rätter som löksoppa, sniglar provençale och crème brûlée. Lokalen känns rustik med sina tegelväggar men samtidigt fräsch och modern.

På Ristorante Piace tillverkas pizzor i restaurangens vedeldade ugn och dessa pizzor slår pizzor från vanliga pizzerior med hästlängder. Vad sägs till exempel om pizzan ”Skogens guld” som är toppad med tryffelkräm eller ”Havets läckerheter” som är toppad med både scampi, musslor och bläckfisk. Ristorante Piace erbjuder även en mängd klassiska italienska rätter såsom buffelmozzarella, charkuterier, lasagne och andra pastarätter. Om du gillar fisk så bör du prova Piace’s fiskgryta som innehåller dagens fisk tillsammans med scampi, musslor, tomater, grädde och brännvinet Pernod.

Ristorante Piace vänder sig till allt från små till stora sällskap. Till skillnad från övriga restauranger som vi listar så är det en restaurang som faktiskt är anpassad för hela familjen då den har en barnmeny med flera valmöjligheter. Kring juletid är Ristorante Piaces julbord något som brukar uppskattas av stora såväl som små. Man kan även boka bord om man bara vill knalla ner direkt och sätta sig utan vidare huvudverk. Ristorante Piace erbjuder bordsbokning både via hemsidan, telefon och e-post. Telefon brukar alltid vara smidigast. Ristorante Piace går att nå på 08-642 77 80.

Un Poco

På Norrmalm ligger restaurangen Un Poco. Det är inte någon restaurang som har startats av en stjärnkock eller som har fått en utmärkelse av Guide Michelin men den får ändå anses vara en av Stockholms hetaste restauranger. Orsaken till detta är att grundarna är Axel Hedfors och Sebastian Ingrosso från bandet Swedish House Mafia.

Restaurangen har en avslappnad atmosfär där det är lätt att spendera en hel kväll. Menyn är klassiskt italiensk och om du inte vet vad du ska välja så rekommenderar vi restaurangens avsmakningsmeny. Hela sällskapet kan då välja mellan den lilla menyn som består av flera antipasti och primi eller den stora menyn där du även får smaka ett par secondi. Vad sägs till exempel om osträtten ”Burrata Caprese” som består av burrata som serveras med sockerstekta tomater och basilika eller ”Tartar crudo” som består av oxtartar och karl-johansvampkräm?

Hos Un Poco serveras en exklusiv nyårsmeny bestående av deras stora smakmeny med egengjorda chokladtryffel och kaffe till dessert samt ett glas champagne.

Grappa Bar och Restaurang

På Norrmalm nära S:t Eriksplan i Vasastan ligger restaurangen Grappa. Till skillnad från ovan nämnda restauranger är den mer åt det chica hållet och den har tagit till sig influenser från hela världen. Förutom en restaurangdel har Grappa också en avslappnad och färgstark bar som både drar till sig folk för after work liksom under andra tider. Namnet Grappa kommer sig förstås av den alkoholhaltiga drycken från Italien och restaurang Grappa tror sig faktiskt ha Skandinaviens största utbud av Grappa.

På menyn finns italienska rätter såsom ”Lasagna al orto” och ”Crema di zucchine”, det vill säga hemlagad lasagne och len zucchinikräm som toppats med olivolja och vitlökskrutonger. Bland efterrätterna är Formaggio Lady Capra ett utsökt alternativ och rätten består av en getmjölksost som liknar gorgonzola och som serveras med en fikonmarmelad. Restaurangen erbjuder även pizza och när julen stundar har den ett populärt julbord. Som en avrundning på menyn rekommenderas Grappas grappaprovning med chokladtryffel, där du får avnjuta tre olika sorters grappa tillsammans med husets egna chokladtryfflar.